Matematika

Naša matematika

Matematika je jedna od “jačih strana” naše škole. To pokazuje doista impozantan niz učenika OŠ Otok koji su se plasirali i uspješno sudjelovali na najvišima razinama matematičkih natjecanja.

Uspjeh učenika ne dolazi sam po sebi već, između ostalog, ovisi i o trudu i stručnosti njihovih učitelja. Tragovi dobre volje i upornog rada često se uoče tek kasnije, ali ih nije moguće izbrisati. 

Škola je u proteklom razdoblju uspješno surađivala s Hrvatskim matematičkim društvom i Ministarstvom prosvjete i športa na organizaciji općinskih natjecanja   1989. , 1996. i 1997. i 2000. godine. Bili smo domaćini I. županijskog natjecanja iz matematike za učenike od IV. do VIII. razreda osnovnih škola Grada Zagreba 1994. godine. Organizacija istovrsnog natjecanja povjerena nam je i 1999., 2000., 2001., 2002. i 2003. godine. 

Od školske 1998./99. godine u Hrvatskoj provodi još jedno, europsko matematičko natjecanje pod nazivom Matematički klokan. Naša je škola bila jedna od četiri (odabrane) osnovne škole u kojoj se 18. ožujka 1999. održalo prvo natjecanje u Hrvatskoj. U isto smo se natjecanje uključili i 2000., 2001. i 2002. godine. Naši su učenici pokazali veliko zanimanje za ovu vrstu natjecanja, a redovito postižu i vrijedne rezultate.

Bivši i sadašnji učenici naše škole pojavljuju se kao rješavači, ali i kao autori - suradnici MATKE, časopisa za mlade matematičare. Profesorica Renata Svedrec jedna je od urednica tog časopisa.

Od školske godine 1997./98.) studenti profesorskog smjera PMF-a u našoj školi polažu praktični dio metodike nastave matematike.

Aktiv matematike trenutno sačinjavaju Mirjana Čonka, Marija Rako i Renata Svedrec. Osim rada u redovitoj nastavi, za učenike je organizirana dopunska, dodatna i izborna nastava. Rezultati intenzivnog matematičkog rada s boljim učenicima potvrđeni su na brojnim natjecanjima - od školskih i općinskih, preko županijskih do regionalnih (za učenike od IV. do VI. razreda) i Državnog (za učenike VII. i VIII. razreda). 

      Za aktiv učitelja matematike:
Renata Svedrec, prof.