Knjižnica

Projekti

STO GODINA PRIČE IZ DAVNINE

projekt školske knjižnice DAVNINA U PRIČAMA IZ DAVNINE

Skupina mladih pripovjedača, koju vodi knjižničarka Zdenka Bilić, odlučila je projektom obilježiti sto godina izlaženja knjige Ivane Brlić-Mažuranić.

U središte svog istraživanja stavili su pitanje „što je davnina u Pričama“ .

Sedam likova iz šest priča Ivane Brlić Mažuranić govoreći o sebi, nastoji nam približiti duh staroslavenske mitologije. Likovi dolaze iz svijeta nebesnika, zemnika i podzemnika. Svaki iz svoje pozicije u priči govori o određenoj mitološkoj temi, kao što su sukob Peruna i Velesa, sveta svadba ili Mokošina ambivalentnost. Tekst je napisala Zdenka Bilić, inspirirana tekstovima Ivane Brlić Mažuranić.

Kostime su izvođači kreirali i izradili na Radionici modnog dizajna i kostimografije “Sve tajne odjeće i scenskih kostima” Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, pod vodstvom Ane Novoselec i Tanje Kovačić.

Izvođači, mladi pripovjedači su Klara Seletković, Magdalena Mićanović, Fabijan Junaci, Lucija Seletković, Iva Karaman, Iva Milat, Sara Ravlić te Petrunjela Baće. Želja im je kroz svoje nastupe, slušatelje potaknuti na ponovno čitanje knjige.

Film

Skupina naših mladih pripovjedača okušala se i u nastupu pred kamerom. Već spomenuti projekt Davnina u Pričama iz davnine dobio je i svoju filmsku inačicu. Pođite s nama u čaroban svijet nebesnika, zemnika i podzemnika.

Davnina u Pričama iz davnineMjesec hrvatske knjige

Knjižnica Augusta Cesarca na Ravnicama bila je mjesto druženja s učenicima iz OŠ Antuna Gustava Matoša koji su sa velikim zanimanjem pratili naše videnje Ivaninih Priča.

priče iz davninepriče iz davnine

Održana je i radionica Likovi iz Priča iz davnine i slavenska mitologija.

priče iz davninepriče iz davnine

U knjižnici S.S. Kranjčević u Zagrebu u društvu s Dubravkom Zimom, vrsnom poznavateljicom Ivaninog djela, zaineresiranu publiku nastojali smo potaknuti na drugačije iščitavanje Priča iz davnine.

priče iz davninepriče iz davnine
priče iz davninepriče iz davnine

Noć knjige

Poseban poziv za Noć knjige uputili smo našim „šestašima“ sa željom da ih potaknemo na ponovno čitanje knjige.

Nakon što su se predstavili likovi iz priča, knjižničarka je pročitala ulomak iz piče „ Sunce djever i Neva Nevičica“, te su uslijedile radionice.

U radionicama sve je bilo u znaku vjenčanja Neve Nevičice, pisalo joj se, pleo se ivanjski vijenac te izrađivao foto strip.

priče iz davninepriče iz davnine
priče iz davninepriče iz davnine

U Svijetu bajke Ivane Brlić – Mažuranić
Slavonski Brod, 18. i 19. travnja 2016.

Zadovoljstvo nam je bilo fotkati se s Ivanom za njezin rođendan.

priče iz davnine

Šećući nasipom ugledali smo Potjeha s njegovim bijesom.

priče iz davninepriče iz davnine

U večernjim satima pogledali smo premijeru glazbeno scenske čarolije „Šuma Striborova“ u Kazališno - koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“ .

U Centu mladih predstavili smo naš projek „Davnina u pričama iz davnine“ nažalost u krnjem sastavu, no to nije pokvarilo opći dojam izvedbe.

priče iz davninepriče iz davnine
priče iz davninepriče iz davnine

Etnografski muzej u Zagrebu 9. travnja 2016.

Prvi nastup bio je u Etnografskom muzeju u Zagrebu 9. travnja 2016. povodom izložbe Čarobna družba –Vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini. Razumljivo je da su tom prigodom dobar dio publike činili roditelji koji su zajedno s djecom razgledali i izložbu.

priče iz davninepriče iz davnine
priče iz davninepriče iz davnine

 

Projekt ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

U organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara pokrenut je nacionalni godišnji projekt Čitamo mi, u obitelji svi.
Projekt je osmišljen po načelu „putovanja“ knjižnične naprtnjače od jednog do drugog učenika 3. razreda. Svakog petka se prema rasporedu učenika odabire jedan od učenika koji nosi knjižničnu naprtnjaču doma u obitelj. Knjižnična naprtnjača gostuje u obitelji učenika pet dana. U njoj se nalazi 8 zanimljivih knjiga iz različitih područja. Roditelji i djeca određuju svaki dan barem 15 minuta ili pola sata za čitanje i razgledavanje knjiga iz naprtnjače.
Važno je da svi članovi obitelji tih pet dana čitaju barem jedan ulomak, poglavlje ili pjesmu i međusobno razgovaraju o pročitanomu. Važno je da se druže u intimnoj aktivnosti zajedničkog čitanja. Nakon pročitanih odlomaka prokomentiraju pročitano i skreću djeci pažnju na zanimljive i vrijedne dijelove. Svoje dojmove i zanimljivosti te lijepe doživljaje zajedničkog čitanja zapisuju u priloženu bilježnicu dojmova.
Cilj je ukazati roditeljima na to da su u svemu ovome oni najvažnija i prva karika tj. da je najučinkovitiji i najkvalitetniji način svladavanja tehnike čitanja i stvaranja užitka u čitanju kada se čita pred djecom ili sa djecom u obitelji. Prema nekim istraživanjima najbolji su čitači učenici iz obitelji u kojima se mnogo čita i knjige predstavljaju vrijednost.
Školski knjižničar na kraju projekta knjige iz knjižnične naprtnjače stavlja na police knjižnice na ponovno čitanje ili za druge učenike, roditelje i nastavnike.

ANKETA:

- za učenike: KLIKNI ZA ANKETU

- za roditelje: KLIKNI ZA ANKETU